Jul 31, 2009

Resepi Koleh Kacang



KOLEH-KOLEH
SUMBER : Resepi.net

Bahan A
3 cawan santan pekat (santan Kara)
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam

Bahan B
300 gm tepung kacang hijau
4 cawan air
1 sudu teh perwarna coklat (optional)

Bahan C
420-450 gm gula melaka
1/2 cawan air

Bahan D
1 1/2 cawan pati santan
secubit garam

Loyang bulat 10 inci


Cara menyediakannya
1. Gaul bahan B dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Masak bahan C hingga gula larut, tapis dan biarkan sejuk.
3. Masak bahan D hingga menjadi tahi minyak. Ketepikan.
4. Campurkan bahan A, B dan C. Gaul rata.
5. Masak atas api sederhana sambil sentiasa dikacau selama 15 - 20 minit atau hingga nampak agak berminyak.
6. Setelah masak, tuang ke dalam loyang.
7. Taburkan tahi minyak di atas kuih dan biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.


Selamat Mencuba dari ibujuren..

0 ulasan:

Post a Comment

 
Gorgeous Beaches of Goa