Nov 5, 2009

Kari Daging







  












Bahannya
1/2 kg daging
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak untuk menumis
100 ml air
125 ml santan pekat
Lada sulah secukup rasa

Bahan A
2 labu bawang besar (di tumbuk)
4 cm halia (di tumbuk)
5 ulas bawang merah (di tumbuk)
3 ulas bawang putih (di tumbuk)
Setangkai daun kari
3cm kulit mayu manis
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili kisar

Caranya
1. Perap daging bersama serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
2. Tumis bahan A hingga kekuningan. Masukkan air, santan, garam dan lada sulah secukup rasa. Masak hingga mendidih.
3. Kecilkan api dan masukkan daging. Masak hingga kuah pekat.
Sedia untuk dihidangkan.

Sambal Telur Rebus


Salam Semua...Actually hari ni ibu tak tahu nak masak ap...kadang2 keluar masuk dapur fikirkan menu untuk di masak..Akhirnya...ibujuren buatlah lauk sambal telur rebus ni dengan daging masak kari...Rasanya..menu hari ni ok lah untuk suami dan anak2.

Sambal Telur Rebus












 

Bahan
10 biji telur rebus
1 labu bawang besar (mayang)
3 s/b sos tomato
1 s/k gula
garam
minyak

Bahan Kisar
20 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
belacan (jika suka) 

Caranya

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan sos tomato, gula dan garam. Kacau rata.
3. Masukkan telur dalam sambal dan biarkan sebentar.
4. Masukkan bawang besar dan kacau sikit.

5. Bila nampak bawang layu boleh di angkat dan hidang....

Selamat memasak....pehhhh sesekali pekena sedap juagak....


 
Gorgeous Beaches of Goa