Jun 30, 2010

Resepi Chocolate Chips Muffin
















Sumber : resepi online

Bahan-bahan:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak
1 sk esen vanila
3/4 cawan choc chips

Cara menyediakan:
1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.

2. Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.

3. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.

4. Masukkan choc chips.

5. Sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)

May 21, 2010

Brownies

















BROWNIES
Sumber : Hanieliza


Bahan A

1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
 

2. Kacau bahan A supaya sebati.
 

3. Masukkan bahan B.Kacau rata.
 

4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
 

5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
 

6. Bakar selama 45 - 50 minit.
 

7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan

250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
 

2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
 

3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
 

4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.

Selamat Mencuba...

Pau Ayam



KUEH PAU AYAM
Sumber : Hanilieza


Bahan

500 gm tepung pau atau tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
2 s/k yeart mauripan
2 s/b shorterning
250 gm air suam

Cara
1. Gaul rata semua bahan kecuali air. 


2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
 

3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]
 

4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
 

5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
 

6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
 

7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
 

8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
 

9. Panaskan kukusan.
 

10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
 

11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
 

12. Siap untuk dimakan


Inti Ayam

Bahan

300 gm isi ayam [potong dadu kecil]
3 biji kentang [dadu kecil]
1 batang lobak merah kecil [potong dadu kecil]
2 s/b serbuk kari ayam
1 cawan air
garam
gula
daun sup [racik kasar]

Bahan tumis
minyak
1 ulas bawang putih [hiris]
3 ulas bawang merah [hiris]

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
 

2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air, isi ayam dan kacau rata.
 

3. Masukkan kentang, carrot, garam dan air.
 

4. Biarkan mendih dan pekat.
 

5. Bila telah lembut dan pekat boleh masukkan inti dalam mangkuk.

Mar 10, 2010

Kek Brownies Keju


















APAKAH istilah paling tepat untuk menerangkan brownie? Ia bukan kek dan bukan juga biskut. Tetapi rasanya rangup dan gebu pada masa yang sama. Hampir kesemua jenis brownie mempunyai campuran coklat masakan atau coklat putih.

Brownie paling sedap tentulah yang dibuat daripada coklat bermutu tinggi. Pilih coklat masakan jenis bittersweet atau unsweetened. Ia tidak manis dan sesuai dalam menyediakan brownies.

Kandungan gula yang tinggi dalam brownies menjadi faktor utama kenapa ia rangup terutama di bahagian atas dan sekeliling. Jika tidak gemarkan terlalu manis, boleh kurangkan gula tetapi jangan terlalu banyak.

Brownie keju sangat enak kerana menggunakan krim keju. Rasanya seakan-akan kek keju yang dibakar. Bahagian brownie yang menggunakan krim keju adalah berwarna biasa iaitu kekuningan.

Setiap kali menggunakan krim keju, hendaklah dibiarkan pada suhu bilik sekurang-kurangnya selama dua jam. Ini akan memastikan ia lembut dan mudah diputar. Krim keju yang masih keras sukar hancur dan licin setelah diputar. Ini akan menyebabkan ada ketulan-ketulan kecil kelihatan dalam brownie yang sudah siap dibakar.

Brownie tidak menggunakan tepung yang banyak. Jadi, keenakannya bergantung pada sukatan coklat atau serbuk koko yang digunakan. Ada serbuk koko jenis import yang lebih mahal. Namun, rasa dan aromanya tidak jauh beza dengan serbuk koko keluaran tempatan.

Selain gajus, anda boleh gunakan walnut atau hazelnut sebagai campuran brownie. Pastikan ia dipanggang terlebih dulu di dalam ketuhar. Untuk memanggang sebarang jenis kacang, ratakan di dalam tin pembakar atau dulang. Tin hendaklah cukup besar supaya tiada kacang yang bertindih.

Kaedah didih bertingkat adalah dengan meletakkan coklat dan mentega di dalam mangkuk tahan panas. Kemudian letakkan mangkuk di atas periuk berisi air mendidih. Kacau coklat sehingga cair. Ia mesti dibiar sejuk sebelum digunakan.

Kemudian panaskan ketuhar pada suhu 210 C. Bila ketuhar cukup panas iaitu kira-kira selama 10 hingga 15 minit, masukkan tin tadi. Biarkan lima minit sebelum dibuka ketuhar dan dikacau kacang tersebut dengan senduk kayu.

Jika anda memanggang hazelnut, kulitnya akan terbit bila ia sudah masak. Baunya sangat harum. Hazelnut menjadi perang keemasan dan nampak berminyak. Amat sukar membakar walnut kerana warnanya yang sudah coklat. Anda perlu berhati-hati dan pastikan masa memanggangnya tidak terlalu lama. Jika walnut terlebih masak, ia akan berasa pahit.

Ramai orang masih keliru tentang cara mendapatkan lorekan atau corak marmar di atas kek atau brownie. Anda hanya perlu asingkan dua hingga tiga camca besar adunan coklat. Setelah meratakan adunan berkrim keju, titiskan adunan coklat tadi di atas permukaannya.

Kemudian ambil lidi koktel atau gunakan hujung pisau tajam untuk membuat pusingan di atas permukaan tadi supaya kedua-dua bahagian biasa dan coklat kelihatan membentuk corak.

Jangan dilorekkan terlalu banyak kerana kedua-dua warna boleh bercampur aduk sehingga menenggelamkan corak marmar. Anda juga hanya perlu menyentuh (dengan lidi) bahagian atasnya, bukan sehingga ke bawah.

Membuat brownie sangat mudah kerana ia bukan seperti kek. Untuk kek, jika mentega dan gula tidak diputar sehingga kembang, kek tidak akan menjadi gebu. Brownie ini sangat istimewa kerana ia bukan hanya gandingan kek dan biskut tetapi juga berperisa keju yang lemak.

Sama seperti lain-lain sajian yang menggunakan tepung gandum dan serbuk penaik, anda boleh gantikan dengan tepung berserbuk penaik. Tepung ini juga dikenali dengan nama tepung naik sendiri. Ia boleh dibeli di mana-mana pasar raya.

Seperkara yang mesti diingat bila membuat brownie ini, lapisan krim keju hendaklah dituang secara berhati-hati dan rata di seluruh permukaan kek. Dengan cara itu sajalah lorekan dengan adunan bercoklat dapat dilakukan dengan sempurna.

Nota : Klik resepi untuk imej lebih besar.

Nasi Dhal



NASI DHAL
Sumber - Kak Efkay

Bahan-bahannya
5 cawan beras basmathi
6 cawan air biasa
1/2 cawan susu cair
3 s/b minyak sapi
2 s/b minyak
rempah tumis – bunga lawang, kulit kayu manis,
buah pelaga & bunga cengkih
1 cawan kacang dhal [basuh dan rendam air panas ]
3 helai daun pandan - disimpul
daun sup - mayang kasar.
garam
pewarna kuning

Bahan Kisar
2 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
3 cm halia

½ cawan kacang gajus goreng ] ---->untuk hiasan
bawang goring ]

CARA MASAK:
1. Panaskan miyak dan minyak sapi dalam bekas periuk nasi eletrik [Rice Cooker].
2. Tumiskan bahan tumis dan daun pandan dan masukkan pula bahan kisar. Biarkan sehingga wangi.
3. Masukkan beras, air, susu cair, daun sup, garam dan kacang dhal.
4.Pindahkan peiuk kedalam Rice Cooker. Masak saperti nasi biasa.
5 Bila telah kering, kacau dan hidangkan.
6. Hiaskan dengan kacang gajus dan bawang goreng.
 
Gorgeous Beaches of Goa