May 21, 2010

Brownies

















BROWNIES
Sumber : Hanieliza


Bahan A

1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
 

2. Kacau bahan A supaya sebati.
 

3. Masukkan bahan B.Kacau rata.
 

4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
 

5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
 

6. Bakar selama 45 - 50 minit.
 

7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan

250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
 

2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
 

3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
 

4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.

Selamat Mencuba...

0 ulasan:

Post a Comment

 
Gorgeous Beaches of Goa