Nov 5, 2009

Kari Daging







  












Bahannya
1/2 kg daging
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak untuk menumis
100 ml air
125 ml santan pekat
Lada sulah secukup rasa

Bahan A
2 labu bawang besar (di tumbuk)
4 cm halia (di tumbuk)
5 ulas bawang merah (di tumbuk)
3 ulas bawang putih (di tumbuk)
Setangkai daun kari
3cm kulit mayu manis
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili kisar

Caranya
1. Perap daging bersama serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
2. Tumis bahan A hingga kekuningan. Masukkan air, santan, garam dan lada sulah secukup rasa. Masak hingga mendidih.
3. Kecilkan api dan masukkan daging. Masak hingga kuah pekat.
Sedia untuk dihidangkan.

0 ulasan:

Post a Comment

 
Gorgeous Beaches of Goa