Jul 21, 2009

Resepi Biskut Kacang Mazolla



Bahan

2 cawan minyak zaitun mazolla
2 cawan kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan kisar)
4 cawan tepung gandum
1 cawan gula
sedikit garam
Kuning telur

Cara

1- Campurkan semua bahan kecuali minyak dengan tepung gandum.
2- Gaulkan sampai adunan sebati.
3- Kemudian masuk minyak dan uli sampai lembut
4- Bentukkan adunan jadi bulat dan letak kacang tanah tadi.
5- Sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 180 darjah selama 12-15 minit atau sampai kekuningan.

Selamat mencuba.

Another resepi dari rakan kakcikrecipes.blogspot.com


BISKUT RAYA - Biskut Kacang Mazola


Bahan-bahan :
200 gm kacang tanah - goreng & tumbuk halus
200 gm gula halus
250 gm tepung gandum
minyak mazola
1 biji telur

Cara penyediaan :
Gaul tepung gandum, gula dan kacang tanah hingga sebati. Kemudian masukkan minyak mazola secukupnya hingga adunan menjadi lembut dan tidak berketul. Bulat-bulatkan adunan sebesar guli. Kemudian atur dalam dulang pembakar dan letakkan sebiji kacang sebagai hiasan di atasnya. Supaya kacang tidak terpisah daripada biskut selepas dibakar, sapukan kuning telur di atasnya dan hasilnya ia akan kelihatan lebih cantik.

0 ulasan:

Post a Comment

 
Gorgeous Beaches of Goa