Jul 23, 2009
Resepi Ketam Bakar
Ketam Bakar
Bahan-bahan
1 kg ketam
1 helai daun kunyit (mayang halus)
2 batang serai (mayang halus)
7 ulas bawang putih (tumbuk)
15 ulas bawang merah (tumbuk)
3 tangkai cili padi (tumbuk)
1 biji telur
6 helai daun limau purut (mayang halus)
Garam dan serbuk perasa secukupnya.
Caranya
1- Keluarkan isi ketam dari kulitnya.
2- Kemudian gaulkan isi ketam bersama bahan yang dimayangdan ditumbuk serta telur. Masukkan juga garam dan serbuk perasa.
3- Masukkan semula isi ketam kedalam kulitnya.
4- Renjiskan sedikit minyak ke atasnya sebelum dibakar.
5- Setelah masak, angkat dan hidangkan. Lebih sedap hidangkan bersama sos cili atau air asam.
Selamat mencuba!
Label:
Aneka Lauk Pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment