Jul 23, 2009

Resepi Ketam Bakar



Ketam Bakar

Bahan-bahan
1 kg ketam
1 helai daun kunyit (mayang halus)

2 batang serai (mayang halus)
7 ulas bawang putih (tumbuk)
15 ulas bawang merah (tumbuk)
3 tangkai cili padi (tumbuk)
1 biji telur

6 helai daun limau purut (mayang halus)
Garam dan serbuk perasa secukupnya.

Caranya

1- Keluarkan isi ketam dari kulitnya.

2- Kemudian gaulkan isi ketam bersama bahan yang dimayangdan ditumbuk serta telur. Masukkan juga garam dan serbuk perasa.
3- Masukkan semula isi ketam kedalam kulitnya.
4- Renjiskan sedikit minyak ke atasnya sebelum dibakar.

5- Setelah masak, angkat dan hidangkan. Lebih sedap hidangkan bersama sos cili atau air asam.


Selamat mencuba!

0 ulasan:

Post a Comment

 
Gorgeous Beaches of Goa