Bahan
4 cawan beras (dibasuh dan tos)
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 ½ inci halia (nak letak lebih pun takpe lagi sedap...)
2 batang serai
2 ketul kiub pati ayam (ibu selalu guna maggi punye..ada umph...)
5 sudu besar madu
4 sudu besar kicap manis
3 liter air
sedikit garam dan serbuk perasa
1 ekor ayam (dipotong 6)
Caranye...
1- mula mula masak sup dulu..tumbuk 5 ulas bawang merah , 4 ulas bawang putih, halia, dan serai..
2- pastu panaskan minyak dalam periuk..tumis kan sampai naik bau...tambah air..
3- masuk ayam sekadar untuk rebus bagi lembut je...masuk kan kiub..masuk garam dan perasa...
4- sambill tu...tumbuk 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, setengah inci halia,sebatang serai...Tumis dalam kuali...sampai naik bau guna marjerin..(ibu suke guna majerin sebab dia punya rasa ada lemak2..gitu..bole juga ganti dengan minyak je..)
5- Masuk beras dan tambah air sikit...sekadar tak lekat pada kuali...goreng sekejap dan letak garam sikit..
6- pastu masuk beras tadi dalam periuk nasi letak air sup tadi ikut sukatan kita masak nasi...jangan lupe letak daun pandan bagi harummm je..
7-bila tengok ayam dah empuk, kuarkan dan tos...
8-perap bersama madu dan kicap manis. Kemudian goreng ayam yang telah diperap tadi di dalam minyak yang sedikit. Setelah masak, potong ayam kepada bahagian yang kecil.
9- hidangkan dengan sup...kalau nak sayur bole tambah daun salad dan timun serta tomato..
@@@@@ sedap tau bikin sendiri tak payah beli kat kedai...kalau beli tak dapat banyak macam kita masak sendiri....selamat mencuba kawan-kawan....
0 ulasan:
Post a Comment